Lådor och fioler

Lammlåda
Nu finns det möjlighet att beställa en av årets sista lammlådor.
Men du får nog snabba dig för efterfrågan är rätt stor.
Pris 149 kr/kg

Får- och lammfiol
Nu finns det även möjlighet att boka en smaklig får- eller lammfiol.
Jättegott till julbordet, eller bara njuta av för sig själv på kvällsmackan.
De kommer att rökas under vecka 47.
Pris 240 kr/kg

Skicka mig ett meddelande eller ring!

Smaklig spis!
Lammbonden/Maria

Närproducerat och nationalism

Här är en länk till en artikel vi har skrivit i tidningen Dagens Arena.

Om att intresset för samhället och landskapet i närheten inte behöver vara nationalism. Och om skillnaden mellan Ekologiskt och Närproducerat.

Det är ett svar på en ledare som var inne här om dagen

Ha en härlig helg!
Maria & Johan

På väg till ensilageplaståtervinningen

 

 

 

 

Nu går det undan

På flera håll.

Stora traktorn är lagad och nu kan vi äntligen komma igång med vårbruket. Vi har tagit ner och satt upp de flyttbara stängslena och vet var det fasta stängslet ska lagas innan den stora gruppen med tackor och lamm ska ut i helgen. Innan dess ska dock klövarna klippas på alla tackor.

Den grå gruppen har redan fått komma ut i en av hagarna hemma vid gården.

20013lammherre   2013tackalammgrå   2013svartalammiz

Vattnet i västra hagarna har nästan runnit undan helt. I helgen ska vägföreningen gräva ner en ny, och större, vattentrumma under vägen. Första bilden är en liten påminnelse om hur det såg ut här för några veckor sedan. Den andra hur det såg ut för någon dag sedan.

20130421vattenhage   2013majNytrumma

Och med det vill vi önska er en trevlig Kristi Him!
/Maria & Johan

2013narcisser   2013vitsippor   2013blå

 

 

 

Besök i lammbaren

Lamm är charmiga och flasklamm är ofta lite speciella. Så söta då de bäar och springer fram till en då man kommer. Maaaat! Nuuuu! Och svansarna går som glada propellrar då de äter.

Därför spelade jag här om veckan in en liten videosnutt så att även ni som inte besöker oss på gården skulle få träffa några av våra flasklamm. Det visade sig att de vid just det tillfället skulle få oväntat besök.

/Lammbonden

Nära

”Medan lammbonden klipper ungtackor, fixar med stängsel, tar träckprov, kör ensilagebalar, jobbar på kontoret och pysslar med andra gårdssysslor så fortsätter vi med att vila oss i form inför betessläppet i veckan. Gärna nära mamma eller kompisarna i solen.”

2013lammsolautehall 2013lammsova

”Om vi inte äter eller har lammrace vill säga. Hoppas vi syns i hagen i sommar!”

/Lammen

Lammgöra

”Kan inte alls förstå vad hon pratar om den där Lammbonden. Vadå mycket att göra de senaste veckorna? Här är det väl hur lugnt som helst.”

/Lammen

20130421lamm11 20130421lamm10 20130421lamm9 20130421lamm8 20130421lamm6 20130421lamm5 20130421lamm3 20130421lamm2 20130421lamm1

Solen värmer

ATT00001Äntligen har skaren försvunnit från åkrarna och isen och snön på gårdsplanen har blivit till geggiga vattenpölar.

Lammen och tackorna verkar trivas i de nya träboxarna. På bilderna ser ni Snoddas. Jag brukar inte namnge alla lammen, men något eller några varje år brukar få ett smeknamn. Kolla in svansen så förstår du kanske varför han fått sitt. Syrran hans ligger bakom mamman och sover.

 

ATT00001 ATT00001
ATT00001-1

Här har vi en annan dam i utehallen som dock fortfarande går i väntans tider. Men det är på g. Snart. Med tanke på den stora magen och juvret kommer hon eventuellt att få fler lamm än två. Om inte, lär de troligen vara rätt stora.

Och sist men inte minst idag har vi lilla Mio. Hon har sedan hon var liten, ännu mindre, lärt sig att burar är bland det bästa som finns. Det har alltid funnits tuggben, godis eller annat spännande där inne.

ATT00001Ser hon en bur nu, eller en plats där en bur har stått, till exempel på hundarnas liggplats i fårhuset, springer hon dit så fort hon kan och lägger sig. Det är en väldigt bra sak att göra då man bor på en gård i lammningstider och inte bör gå fram och störa tackorna och lammen.

Ha en trevlig helg!
/Maria

Nu har de kommit

Första lammen har kommit!

Två fina pälstacklamm. Ett på 3,6 kg och ett på 4,1 kg. De diar fint båda två och mamman pysslar om dem som hon ska. Bähäää…

ATT00001 ATT00001-1

Ha en fortsatt trevlig påsk!
/M

Grindpyssel i påsk

Vi har under flera år använt grindar av metall till våra lammboxar. Boxarna ställs utefter ena sidan i utehallen och ena sidan i fårhuset. Den nylammade tackan får vara själv med sina lamm i en box i några dagar tills de har knutit an ordentligt och tills diandet fungerar som det ska. Dessa grindar har fungerat bra, men vi har funderat på om vi inte skulle kunna göra dem ännu bättre.

20130326_151057

En nackdel som vi har upplevt med metallgrindarna är att lammen kan bli distraherade och slickade av granntackan genom utrymmet mellan metallribborna. Små lamm har ibland även kunnat slinka mellan metallribborna, och det är inte alls bra. Ibland har vi även funderat på om inte täta grindar nertill vore bättre för att minimera risken för drag.

På bilden står en av de nyklippta tackorna inne i fårhuset intill en av våra metallgrind.

Så efter lite (några års) funderande så tog vi i förrgår tag i saken. Skissen på hur vi ville ha det var fixad. Antalet brädor, metallstolpar, bultar och muttrar var uträknat. Släpet på bilen påkopplat. Dags att shoppa!

lammgrind1   lammgrind4

En metallaffär och två byggmarknader senare hade J en stund med att såga brädorna och metallen till rätt längder. Sen var det dags för provgrindarna. Och det de blev bra. Väldigt bra.

En gammal kedja som vi hittat kunde sågas itu och återanvändas som nya fästen/pinnhållare.

lammgrind2  lammgrind3

Cirka 20 minuter per grind tog det. Totalt ska 36 grindar göras. Känns helt ok enligt J. Solen värmde och kaffetermosen fanns inom räckhåll. Liksom en hink vatten och brandsläckaren.

Metallbord lammgrind5 lammgrind8 tulpanerpask

Och med dess bilder vill vi önska er alla en

GLAD PÅSK!

/Maria o Johan

 

 

 

 

Påsklamm

Vårdagjämningen är passerad och våren är på gång. Även om det har varit lite svårt att tro på det den senaste tiden. Vi har haft runt minus 20 under flera nätter i veckan och skaren håller fortfarande ett hårt grepp om markerna.

Ett tydligt tecken däremot på att våren, och påsken, är på gång är att efterfrågan på lammkött är extra stor.

Förra året lät vi en liten grupp tackor lamma under sommaren. Dessa lamm gick med mammorna på bete och har sedan i lugn takt fått växa på sig på enbart hö och ensilage. På bilderna nedan ser du årets två januarilamm till vänster och några av förra årets sommarlamm till höger. Fodret innehåller just nu en hel del vicker, som de älskar.

20130323_161218    20130323_161253   20130323_161152

I går vägdes sommarlammen en sista gång och idag åker de iväg i en transport de är vana med till det lokala slakteriet. Lagom till påskhelgen kommer köttet från Lammbonden att finnas i huvudstaden, på menyn hos restaurang eller i den manuella köttdisken. Känns bra.

20130318_170056-1  Ett annat tydligt tecken på att våren närmar sig är att tackorna som ska lamma i april har börjat svullna och sätta juver. Troligen kommer de första lammen till påskhelgen. Känns bra.

Sen dröjer det några veckor innan det är dags för sommarens lammningar. Denna gång något fler än förra årets. Känns också bra.

/Maria