Påsklamm

Vårdagjämningen är passerad och våren är på gång. Även om det har varit lite svårt att tro på det den senaste tiden. Vi har haft runt minus 20 under flera nätter i veckan och skaren håller fortfarande ett hårt grepp om markerna.

Ett tydligt tecken däremot på att våren, och påsken, är på gång är att efterfrågan på lammkött är extra stor.

Förra året lät vi en liten grupp tackor lamma under sommaren. Dessa lamm gick med mammorna på bete och har sedan i lugn takt fått växa på sig på enbart hö och ensilage. På bilderna nedan ser du årets två januarilamm till vänster och några av förra årets sommarlamm till höger. Fodret innehåller just nu en hel del vicker, som de älskar.

20130323_161218    20130323_161253   20130323_161152

I går vägdes sommarlammen en sista gång och idag åker de iväg i en transport de är vana med till det lokala slakteriet. Lagom till påskhelgen kommer köttet från Lammbonden att finnas i huvudstaden, på menyn hos restaurang eller i den manuella köttdisken. Känns bra.

20130318_170056-1  Ett annat tydligt tecken på att våren närmar sig är att tackorna som ska lamma i april har börjat svullna och sätta juver. Troligen kommer de första lammen till påskhelgen. Känns bra.

Sen dröjer det några veckor innan det är dags för sommarens lammningar. Denna gång något fler än förra årets. Känns också bra.

/Maria

Kommentarer inaktiverade.